Čiščenje zobnega kamna je rutinsko opravilo za vaše zdravje

čiščenje zobnega kamna

Čiščenje zobnega kamna je eden izmed najbolj osnovnih in pogostih posegov, ki se izvajajo v njihovih zobozdravstvenih ambulantah Lux Dental. Čiščenje zobnega kamna in ostale storitve najdete tukaj. Zobni kamen je oblika kalcificiranih zobnih oblog, ki nastanejo zaradi neustrezne ustne higiene. Ščetkanje zob in nitkanje medzobnih prostorov lahko odstrani plak, iz katerega nastane zobni kamen. Ko pa je zobni kamen formiran, lahko čiščenje zobnega kamna odpravijo le zobozdravstveni profesionalci z ultrasoničnimi inštrumenti.

 čiščenje zobnega kamna

Pri Lux Dentalu sta vam za čiščenje zobnega kamna poleg zobozdravnikov, na voljo tudi ustni higienik in paradontolog. Ker je zobni kamen velikokrat razlog za nastanek in poslabšanje bolezni ustne votline, je zelo pomembno, da se čiščenje zobnega kamna opravlja redno.

Čiščenje zobnega kamna je odvisno od vsakega posameznika. Poleg splošne klinične slike posameznika na tvorbo zobnega kamna vplivajo tudi dejavniki, kot so kajenje, količina predhodno tvorjenega zobnega kamna, encimi v naši slini, prehranske navade in kvaliteta ustne higiene.

Zobni kamen je sestavljen iz organskih in anorganskih snovi. S staranjem zobnih oblog se zvišuje koncentracija kalcija in fosfata in že po treh dneh se lahko začne kalcifikacija oblog. Če se odstranjevanje zobnega kamna ne izvaja redno, to lahko privede do hujših težav z zdravjem ustne votline.

Čiščenje zobnega kamna se opravlja z različno oblikovanimi orodji. Vsako izmed orodij je namenjeno čiščenju točno določenega dela ustne votline. Pri čiščenju zobnega kamna vam je na voljo tudi lokalna anestezija, saj se zavedajo, da si vsak želi neboleč obisk zobozdravnika.

V zobozdravstvu se daje velik poudarek na preventivo, saj s tem zmanjšamo potrebe po kurativi, ki je lahko zelo invazivna, boleča in neprijetna. Tudi za odstranjevanje zobnega kamna velja ta princip. Da do njegove nastanka ne pride, je v prvi vrsti odgovoren vsak posameznik. Če skrbimo za temeljito ustno higieno, smo že opravili pol poti do lepega nasmeha. Čiščenje zobnega kamna je torej smiselno vzdrževati.