Kaj je dodatno zavarovanje in kako ga skleniti

dodatno zavarovanje

Dandanes lahko dodatno zavarovanje s polno garancijo sklenete na več načinov, tudi ne da bi zapustili dom, bodisi po telefonu ali preko interneta, zato je sklenitev dodatnega zavarovanja izjemno preprosta in hitra ter učinkovita. Tradicionalno bi šli »osebno« v pisarno izbranega podjetja, do pooblaščene zavarovalnice ali do zaupanja vrednega posrednika, kjer bi sklenili dodatno zavarovanje. Na splošno velja, da če veste, kakšno zavarovanje in kritja potrebujete, ali če gre za zavarovanje, ki ste ga že sklenili ob drugih priložnostih, verjetno ne bo treba iti k strokovnjakom. Priporočamo pa, da se v primeru dvoma vedno posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo svetoval, ne glede na kanal, ki ga izberete.

dodatno zavarovanje

Poleg tega je pri določenih zavarovanjih, ki so lahko zahtevnejša, vedno priporočljivo že v začetku poiskati pomoč strokovnjaka zaradi njegovih izkušenj in znanja. Interesent se obrne na zavarovalnico ali posrednika in ji pojasni, pred katero nevarnostjo se želi zavarovati in vse okoliščine, ki se mu zdijo primerne. To je treba sporočiti zavarovalnici, da lahko pravilno oceni značilnosti zavarovanja, ki ga bo predlagal. V nasprotnem primeru lahko zavarovalnica predlaga dodatno zavarovanje, ki ni prilagojeno realnosti ali potrebam stranke in zato ne izpolnjuje svojega namena, zaščite pred zavarovanim rizikom.

Na tem področju velja načelo domneve dobre vere, z drugimi besedami, domneva se, da so izjave o tveganju, ki jih je podala zadevna oseba, pravilne in da ne poskuša ustvariti dobička. Z navedenimi podatki družba potencialnemu zavarovancu poda pisno ponudbo. Ko je predlog oddan in sprejet, je ta za zavarovalnico zavezujoč za določen čas. Če interesent sprejme predlog, dobi zavarovalno polico, ki začne veljati z dnem, ki je na njej naveden, ko zavarovanec plača ustrezno premijo. Vendar je dodatno zavarovanje posebno in vam začne veljati šele četrti mesec po tretjem plačilu premije, zato bodite previdni in pravočasni.

Polica je dokument, ki odraža splošne, posebne ali posebne predpise, ki urejajo pogoje, dogovorjene med zavarovalnico in zavarovalcem. Gre torej za posebno vrsto pogodbe in kot taka ustvarja obveznosti in pravice tako za zavarovalca kot za zavarovanca. Čeprav je pravilnik dokument z nekoliko tehnično vsebino, je priporočljivo, da ga preberete in po potrebi zahtevate morebitna pojasnila. Ljudje se pogosto ne zavedajo omejitev in kritja, ki obstajajo v zavarovalnih policah in ga ima tudi dodatno zavarovanje, preprosto zato, ker tega dokumenta ne preberejo natančno.