Izvajalec spreobrnitvene terapije za homoseksualce pravi, da išče moškega partnerja

Eden izmed vodilnih zagovornikov spreobrnitvene terapije za homoseksualce v ZDA, je nedavno oznanil, da išče moškega partnerja.

Znani terapevt za spreobrnitev gejev, soavtor programa Journey in Manhood ter aktivni član skupnosti “bivših gejev” je napovedal, da bo v prihodnje živel kot homoseksualen moški in trenutno išče moškega partnerja.

David Matheson je to odločitev naznanil v zasebni Facebooku skupini za “ozdravljene” homoseksualce.

David je naznanil, da ne ne more več živeti v celibatu, zato trenutno išče partnerja. Sprva je poskušal biti biseksualen, nedavno pa je sprejel odločitev, da bo iskal samo moške partnerje.

Matheson, ki je pripadnik mormonske veroizpovedi, je v dodatnih pojasnilih zapisal, da ne obžaluje svoje preteklosti kot vodja ustanove za spreobrnitvene terapije, temveč se je samo svobodno odločil začeti novo življenjsko pot. Pravi, da je vedno podpiral pravico posameznikov, da se sami odločijo kako se bodo odzvali na svoje spolne privlačnosti in spolno identiteto. S to svobodo se je zdaj odločil, da bo živel kot gej moški.

spreobrnitev

Veliko ljudi je bilo zelo nezadovoljnih z njegovo izjavo, ker v njej ni kazal obžalovanja za svoja dejanja, ki jih je storil kot terapevt za spreobrnitev.

Eden izmed njegovih nekdanjih pacientov je izrekel, da je vesel, ker je Matheson našel novo pot v življenju, vendar si ne more pomagati, da ne bi pomislil na stotine, če ne tisoče ljudi, ki še vedno živijo v zanikanju svoje spolne privlačnosti. Upa, da bo gospod Matheson storil vse kar je v njegovi moči, da bi odpravil škodo, ki jo je povzročil mnogim ljudem s svojimi terapijami.

Nekateri Američani še zmeraj smatrajo, da je spreobrnitveno zdravljenje homoseksualcev koristno in bi moralo biti dostopno ljudem. Vendar raziskovalci so že večkrat dokazali, da imajo spreobrnitvene terapije zelo negativne učinke na zdravje ljudi, še posebej na mlade.

Ameriško psihološko združenje je ugotovilo povezavo med spreobrnitveno terapijo in depresijo, zlorabo drog in samomorom. Ta tveganja se še bolj pogosto pojavljajo pri mladih, ki so soočeni s spreobrnitveno terapijo.

Vse več zveznih držav v ZDA je pričelo prepovedovati izvajanje spreobrnitvene terapije na mladoletnih osebah, vendar jo še zmeraj dovoljujejo za odrasle ljudi.