Klima za hlajenje ali ogrevanje vaših prostorov

Danes je klima tako popularna, da jih imajo skoraj vsa novejša stanovanja. Poletne temperature, ki včasih presegajo tudi 40 stopinj celzija, bi brez njih bilo v prostorih nevzdržljivo. Če pa nimate klime in ne veste kako se boriti proti vročini ali mrazu, je prava klima kot naročena za vas. Včasih smo namesto klimatskih naprav uporabljali ventilatorje, ki nam v vročih dneh niso veliko pomagali. Običajno bi ventilator postavili pred seboj in se ohladili za kratek čas oziroma dokler ga ne bi ugasnili. Temperatura v stanovanju bi ostala enaka. Za razliko od ventilatorja, s klimo lahko ohladimo ali segrejemo cel prostor.

Nekoč so v avtomobilski industriji imeli vgrajeno klimo zgolj avtomobili višjega cenovnega razreda. Torej, če smo se poleti želeli ohladiti, smo odprli okna. Kaj pa pozimi ali pa na avtocestah? Takrat bi imeli na voljo samo ventilatorje, ki pihajo topel ali mrzel zrak. Vozniku in sovozniku bi nekoliko pomagalo, otrokom na zadnjem sedežu pa nikakor ne. Danes imajo avtomobili tako napredne klimatske naprave, da lahko poleg jakosti pihanja nastavljamo celo temperaturo zraka za vsakega potnika posebej. Klima je danes sestavni del vseh novejših avtomobilov.

klima

Blagovnih znamk, ki proizvajajo klime v stanovanjskih objektih je vedno več. Znane so Panasonic, Mitsubishi, Gorenje, Electrolux, VOX itd. Proizvajajo jih v različnih velikosti, oblikah, jakostih itd. Za manjša stanovanja bo zadoščala ena klimatska naprava z manjšo močjo. Za trgovske centre pa seveda večje število močnejših. Pomembna lastnost na katero moramo biti pozorni je vsekakor energijski razred. Klima manjše moči bo po navadi porabila tudi manj energije. Pomembna lastnost je tudi glasnost delovanja.

Klima je lahko prenosna ali stacionarna. Prenosna je mobilna in jo lahko selimo, stacionarna pa se namesti na željeno mesto in se je ne da premikati. Sestavljena je iz kompresorja, ki se ga postavi na zunanjo stran stene in same naprave, ki se postavi v željeno sobo. Naprava s pomočjo cevi povezanimi s kompresorjem, hladi ali greje prostor. Vsaka klimatska naprava ima tudi daljinski upravljalnik, ki vsebuje cel nabor funkcij, kot so nastavitve časa, delovanja, smer pihanja zraka, nastavitev temperature, varčevanje energije itd.