Lego Duplo je varna igrača za majhne otroke, ki pomaga pri njihovem razvoju

Lego Duplo je blagovna znamka DUPLO, ki je osrednja linija izdelkov za gradbene igrače Lego skupine LEGO, namenjena otrokom od enega do pet let oziroma vsem ki jih imajo radi. Kocke Lego Duplo so po dolžini, višini in širini dvakrat daljše od tradicionalnih Lego kock, zaradi česar je z njimi lažje rokovati in je manj verjetno, da bi jih mlajši otroci pogoltnili. Kljub svoji velikosti so še vedno združljive s tradicionalnimi Lego kockami. Ponudba Duplo je bila najprej predstavljena leta 1969 in se je od takrat razširila na komplete s figurami, avtomobili, hišami in vlakci. Izdelke Duplo proizvajajo na Madžarskem.

Lego Duplo

Pred uvedbo leta 1969 je The Lego Group raziskovala načine za izdelavo varnih, manjšim otrokom primernih Lego kock, ki so bile večje od tradicionalnih kock. Lego Duplo so bile tako namenjene majhnim otrokom, starim leto in pol in več. Podjetje se je sprva trudilo najti merilo, ki bi ustrezalo obstoječemu sistemu Lego System of Play, pri čemer je raziskovalo merila 3:1 in 4:1, vendar se je na koncu odločilo za merilo 2:1. Duplo izhaja iz latinske besede za duplex, kar pomeni dvojno.

Lego Duplo opeke so bile najprej narejene v štirih barvah: rdeči, rumeni, modri in beli. Nato sta bila dodana še dva kompleta z modrimi in rdečimi kolesnimi ploščicami. Nato je Duplo postal lastna blagovna znamka izdelkov s petimi kompleti, sestavljenimi izključno iz opeke Duplo. Novi dodatki so vključevali opeko z okroglim vrhom dva krat dva in majhen štirikolesni voz z dvema vrstama šestih čepov. S temi novimi Lego Duplo kompleti je Lego začel ciljati na otroke, stare od enega in pol leta z namenom, da bi lahko, ko otroci odrastejo, njihove Duplo kocke uporabljali skupaj z navadnimi Lego kockami za starejše otroke. Novi kompleti so vključevali figure, vrata in vagone iz opeke dva krat šest, ki bi lahko delovali kot avto ali vlak. Kasneje so se pojavile druge figure Duplo, pogosto imenovane ljudje Duplo. Te figure imajo premično glavo, roke in noge ter izgledajo kot velike lego minifigure, vendar jih ni mogoče razstaviti, zaradi česar so varnejše za majhne otroke.