Letne gume za vsak avto

letne gume

Vsi za svoj avto oziroma vozilo potrebujemo dobre letne gume, prišli pa bi radi tudi poceni do letnih gum. Pozorni moramo biti, da kupimo prave in kakovostne za svoje vozilo in potrebe in ne gledati samo na denar. Gume so edini stik vozila s cesto in zelo veliko vplivajo na varnost, kar ljudje včasih spregledajo oziroma zanemarijo. Od njih je odvisno, kako dober oprijem ima naše vozilo in koliko dolga je naša zavorna pot, kar lahko vpliva na to, če se izognemo nesreče ali ne. Glede na letni čas je zelo pomembno, da imamo prave in izberemo zimske ali letne gume.

letne gume

Med 15. novembrom in 15. marcem moramo tako nujno imeti zimske, preostali čas pa so običajno bolj primerne letne gume. Sicer so tudi letne dovoljene pozimi, če imajo dovolj profila in imamo v vozilu tudi snežne verige, vendar to ni priporočljivo, če se večkrat vozite po snežnih cestah, saj je oprijem letnih takrat zelo slab in je vožnja v tem primeru zelo nevarna. Prav tako pa je oprijem zimskih gum slab poleti oziroma ob višjih temperaturah, kar lahko še najbolj občutimo na mokrih cestah, poleg tega pa se takrat tudi zelo obrabljajo veliko hitreje kot letne gume, ker so narejene iz mehkejše gume, da imajo boljši oprijem pri nizkih temperaturah.

V spletni trgovini vulkanizerstva Vovk lahko najdete letne gume za vsak avto. Glede na potrebe imajo na voljo veliko izbire gum različnih dimenzij, hitrostnih razredov in kakovosti, kar seveda veliko vpliva na ceno. Za dimenzije je najlažje, da pogledate na obstoječe oziroma originalne letne gume svojega avta, ali pa v homologacijski kartonček, da vidite točno, kaj je za vaš avto dovoljeno. Poleg dimenzij pa seveda bodite pozorni tudi na hitrostni razred in EU oznake gum, ki nam povejo oceno oprijema, vpliv na porabo goriva ter višina hrupa gume. Boljše in dražje gume bodo najbrž imele boljši oprijem in bomo z njimi imeli manjšo porabo, sami pa se glede na svoje zmožnosti in potrebe odločite, koliko ste pripravljeni zapraviti za gume in za svojo varnost.