Popravilo menjalnikov – za popolno delovanje vašega vozila

popravilo-menjalnikov

Popravilo menjalnikov je potrebno takrat, ko se nam začnejo pojavljati pri vožnji oziroma prestavljanju iz prestave v prestavo, pri speljevanju vozila, pri pomankanju olja v menjalniku, nihanje obratov in tako dalje. Če opazimo podobne ali enake težave kot smo ji ravnokar opisali, je potrebno vozilo odpeljati na popravilo menjalnikov saj lahko vožnja s poškodovanim menjalnikom povzroči veliko škode vozilu, ki ga opravljate.

popravilo-menjalnikov

Poznamo tako popravilo menjalnikov ročnega kot avtomatskega izvora, po navadi pa je avtomatski menjalnik potrebno servisirat prej kot ročnega saj avtomatski menjalniki vključujejo elektroniko, ki se lahko poškoduje, pride do napake, tovarniška  pri izdelavi in tako dalje. Nekega časovnega obdobja v katerem je potrebno menjalnik potrebno servisirati ni vendar je to odvisno od samega posameznika in njegovega načina vožnje. Posamezniki, ki večino časa vozijo po mestnih predelih, imajo večjo možnost, da bi se lahko njihov menjalnik pokvaril za nepravilne uporabe ali prevelike obremenitve. Popravilo menjalnikov pa za najdaljšo življenjsko dobo potrebuje redno vzdrževanje po opravljenem popravilu saj je menjava olja v menjalniku enako pomembna kot menjaval olja motorja. Avtomatski menjalniki se dandanes v avtomobilski industriji zelo širijo saj veliko več motornih vozil vsebuje avtomatske menjalnike, ki so zaradi svojega hitrega razvoja in svoje velike učinkovitosti tudi bolj dovzetni za napake in popravilo menjalnikov.

Motorna vozila z avtomatskimi menjalniki pa imajo predpisane tudi intervale menjave olja od svojega proizvajalca, tako da uporabnik lahko sumi kdaj je potrebna menjava olja v menjalniku. Kot primer lahko vzamemo težje prestavljanje, ki nas opozarja, da je potrebno olje zamenjati, ker lahko v nasprotnem primeru pride do večjih okvar in obrabe. Popravilo menjalnikov pa ni potrebno pogosto opravljati takrat, ko avtomatski menjalnik uporabljamo pravilno in sicer motornega vozila z avtomatski menjalnikom ob vžigu ne obremenjujemo s velikimi hitrostim vendar počakamo, da se olje v menjalniku segreje, pri vleki težkega tovora pa menjalnik ohladimo s prostim tekom motorja.