Transkranialna pulzna stimulacija zmanjša simptome Alzheimerjeve bolezni

transkranialna pulzna stimulacija

Beseda je resda zapletena, gre pa za moderen terapevtski postopek, ki zmanjšuje simptome Alzheimerjeve bolezni. Alzheimerjeva bolezen je zaenkrat resda še neozdravljiva, a Nevrocenter bolnikom lahko pomaga vsaj nekoliko olajšati simptome te težavne bolezni, ki spremeni življenje bolnikom, predvsem pa njihovim bližnjim, saj ti še najbolj občutijo posledice Alzheimerja.

Transkranialna pulzna stimulacija se lahko izvaja pri bolnikih, ki imajo blago do zmerno stopnjo Alzheimerjeve bolezni, cilj terapije pa je spodbujati/ohranjati duševne sposobnosti ljudi z Alzheimerjevo boleznijo. Postopek je popolnoma varen, neboleč in enostaven, zato se vam ga ni treba bati. Terapija poteka v ambulanti, običajno traja do 30 minut, v terapevtskem paketu pa je 6 terapij, ki se izvedejo v obsegu dveh tednov. Terapija se izvede tako, da se akustični impulzi, ki nastanejo zunaj telesa, vnesejo posebej v možganske regije, ki zahtevajo stimulacijo in tako pomagajo preprečevati oz. upočasniti napredovanje simptomov Alzheimerjeve bolezni.
Vas zanima, kako poteka transkranialna pulzna stimulacija? Obolela oseba sedi na stolu, medtem pa terapevt s posebnim svinčnikom obriše lobanjo v treh smereh, da se izvede kalibracija. Na predel lobanje, ki ga tretira nato terapevt nanese ultrazvočni gel in to je to. Po končanem postopku je potrebno umiti glavo, da se odstrani gel.

Transkranialna pulzna stimulacija se lahko uporablja tudi za druge vrste demence in ne le za Alzheimerjevo demenco, saj pomaga pri orientiranosti, izboljša spomin, gibalne aktivnosti, zmanjša znake depresije obolelih oseb, oseba je zmožna več socialnih interakcij in še in še. Prej kot se začne zdravljenje, bolj učinkovita je terapija, zato ima največ pozitivnih učinkov ravno v zgodnji fazi demence, vseeno pa je terapija dokazano učinkovita tudi pri naprednejših oblikah te bolezni.

Pri Alzheimerjevi demenci si torej lahko pomagate s transkranialno pulzno stimulacijo, ki zmanjšuje simptome demence in bolnikom pomaga dlje časa ohraniti pomembne funkcije, kot so spomin, zmožnost socialnih interakcij itd. Terapija ni boleča in je zelo enostavna.