Vrste orodja za montažo ležajev

Približno šestnajst odstotkov vseh prezgodnjih okvar na ležajih se pojavi kot posledica slabe montaže ali uporabe napačnih načinov vgradnje. Da bi bili pravilno in učinkovito nameščeni je potrebno poznati različne procese mehanskih, toplotnih in hidravličnih montažnih tehnik. Potrebujete orodje za montažo in demontažo ležajev? Z izbiro pravega načina montaže, ležaj pridobi na daljši življenjski dobi, poleg tega pa je možnost prezgodnje okvare bistveno nižja. Da bi lahko nadzirali njihovo stanje moramo za to uporabiti posebne elektronske merilce.

orodje za montažo in demontažo ležajev

Majhni in srednje veliki ležaji se večinoma vgrajujejo takrat, ko so v hladnem stanju. Običajno jih namestimo oziroma montiramo z uporabo kladiva skupaj z dolžino stare cevi. Takšna tehnika montaže povzroči prenašanje sil skozi valjaste elemente, pri čemer nastane poškodba na kanalih. Nekatera montažna orodja pa pripomorejo k izogibanju poškodb na površini. Pri montaži največkrat uporabljamo ročna montažna orodja ter indukcijske in električne grelce.

Posebna previdnost velja pri demontaži ležajev z namenom, da se ne poškodujejo drugi deli stroja, kot sta na primer gred in ohišje. Ležaji s poškodbami ogrožajo učinkovitost in življenjsko dobo stroja. Mnogokrat se ležaji odstranijo z namenom vzdrževanja ali zamenjave drugih komponent stroja. Izbira ustreznih tehnik in orodij za demontažo je pomembna za zmanjšanje tveganja poškodb in zmanjšanje možnosti poškodb, tako da se ležaj lahko ponovno uporabi.

Tako je izbira primernega orodja, snemalca ležajev, pri demontaži ležaja ključnega pomena. Pri demontaži uporabljamo ali ročne ali pa hidravlične snemalce. Tip snemalca, kot tudi njegova maksimalna zmogljivost izvleke, sta pomembna za varno in učinkovito dokončanje demontaže. Preobremenitev snemalca lahko povzroči zlom njegovega nosilca. Ležaj in greda pa tudi lahko utrpita znatne poškodbe. Na splošno je najbolje, da uporabljamo trodelni snemalec, namesto dvoročnega, saj je trodelni izvlek stabilnejši.