Vzmetnice vplivajo na kvaliteten spanec

Vzmetnice

Na udoben in kvaliteten spanec vpliva veliko stvari in primerna vzmetnica je zagotovo ena izmed njih. Da se boste čez noč res naspali so vzmetnice iz kakovostnega materiala prvi korak, da to dosežete. Velikokrat se tisti, ki nimajo dobrega spanca obremenjujejo z mnogimi dejavniki, pozabijo pa na vzmetnico, ki ni primerna za njih. Slab spanec ne vpliva le na slabo voljo čez dan, ampak lahko vodi še do ostalih zdravstvenih težav, ki bodo poleg spanca oteževale vaš vsakdan.

Vzmetnice

Kakšno vzmetnico izbrati?

Vzmetnice se na grobo delijo na mehkejše in bolj trde. Potem se delijo še na velikost, ki se prilegajo vašemu ležišču. Verjetno vas bo presenetilo dejstvo, da lahko tudi velikost vzmetnica vpliva na kakovost vašega spanja. Medtem, ko je za otroka največkrat primerna najmanjša velikost in sicer  dimenzije 90 x 200, je lahko taka dimenzija za odraslo osebo, kaj šele dve, občutno premajhna. Predvsem se to pozna pri višjih osebah ali pri tistih, ki jim ponoči radi delajo družbo otroci ali hišni ljubljenčki. V takih primerih pride v poštev zakonska postelja z dvema vzmetnicama ali vzmetnica z dimenzijami 140 x 200.

Pri izbiri vzmetnice je pomembno, da je telo v pravilnem položaju. To pomeni, da je hrbtenica v pravilni drži. Glede na to, da ima hrbtenica rahlo ukrivljeno obliko, mora ta položaj obdržati tudi med spancem ali počitkom. Če je hrbtenica v nepravilnem položaju, lahko kasneje pride do bolečin, poškodb in posledično do slabega počutja. Če vzmetnica ni primerna za vas, je velikokrat problem že samo zaspati. V takih primerih se oseba nikakor ne more dobro namestiti. Tako se pri izbiri vzmetnice odločite za ergonomsko, ki bo poskrbela za naštete težave. Predvsem se priporoča za osebe, ki se že soočajo z zdravstvenimi težavami, saj je v teh primerih kakovost spanca še toliko bolj pomembna.

Poleg vzmetnice je pomembno tudi ležišče

Čeprav vzmetnica močno vpliva na kakovost spanca, pa za to v veliki meri skrbita tudi letveno dno in vzglavnik. Vzglavnik mora primerno podpirati glavo, da ni previsoko ali prenizko in skupaj z vzmetnico skrbi za pravilen položaj hrbtenice.

Da pa bo vzmetnica zadovoljivo opravljala svoje delo, pa je potrebno tudi kvalitetno letveno dno. Največji poudarek je predvsem pri osebah z zdravstvenimi težavami. Ti se lahko odločijo za letvena dna, ki imajo možnost nastavitev. Tako je ležišče lahko nadomestilo za medicinsko posteljo, saj se lahko dvigne naklon ležišča. To je predvsem primerno za tiste, ki zaradi takih in drugačnih težav ne smejo spati na ravnih površinah.