V Severni Koreji so pričeli izdelovati užitna oblačila, katera prebivalci lahko pojejo, da ne stradajo

Iz Severne Koreje prihaja novica, da so nedavno pričeli prodajati novo linijo majic za moške, katere naj bi bilo možno pojesti. Pomanjkanje hrane je pogost pojav v tej azijski državi in prav to naj bi bil glaven razlog za razvoj takšnih majic, ki naj bi pomagale omejiti posledice lakote.

Majico je izumil severno korejski državni center za raziskave oblačil. Oblačila naj bi bila narejena iz umetnih vlaknin, ki vsebujejo tudi visokokakovostne beljakovine, aminokisline, sadni sok, magnezij, železo in kalcij. Uradno naj bi majico razvili za ljudi, ki se veliko ukvarjajo z aktivnostmi v naravi, kot je jadranje, planinarjenje in plezanje, vendar glede na to, da večini prebivalcev Severne Koreje takšni športi niso na voljo, je bolj verjetno, da je majica le najnovejši izum za boj proti lakoti.

Majica naj bi bila narejena tako, da se raztopi v vodi in se voda polna hranilnih sestavin lahko popije. To pomeni, da majice ne smemo čistiti z vodo, ker je bomo raztopili in s tem uničili.

severna koreja

Majica se je prvič pojavila v novi reviji za modo, katero izdaja državni center za raziskave oblačil, v spletnih medijih je o novem izumu prvi poročal spletni portal NK News, ki je specializiran za poročanje o novicah iz Severne Koreje.

Moda naj bi pod vodstvom Kim Jong Un-a, ki je prevzel oblast leta 2012 po smrti njegovega očeta, doživela ponovno oživitev. Novi voditelj je poskusil v državo uvoziti več luksuznih dobrin, kar pa mu so v večji meri tudi onemogočale mednarodne sankcije. Njegova žena velja za modno ikono v Severni Koreji.

Kljub temu predpisi o oblačenju ostajajo strogi v tej strogo nadzorovani družbi. Nekoč so ljudje bili redno kaznovani, če se niso oblačili po državnih smernicah, danes pa izvajanje predpisov več ni tako strogo in so ljudje redkeje kaznovani. Ženske lahko danes nosijo v mestih tudi hlače, včasih so bila dovoljena samo krila ali tradicionalne korejske obleke ter uradne uniforme.