Trn v peti

Trn v peti ali kostni izrastek oziroma osteofit, nastane na naši petnici v smeri stopalnega loka. Več na https://www.smrekovit.si/trn-v-peti. Ta kostni izrastek pa je lahko koničast, kljukast ali pa poličast, v samo dolžino pa lahko ta meri tudi več kot 1 cm. Ta pojav je ponavadi popolnoma neboleč, včasih pa lahko ta tudi povzroča zelo močno bolečino. Trn v peti se v naši populaciji pojavlja pri enem od desetih ljudi, ta huda bolečina v peti pa samo pri enem od dvajsetih ljudi.

Trn v petI

Različne študije so nam pokazale pri 10% – 63% primerih, trn v peti ne povzroča nobenih dodatnih težav in določeni posamezniki, ki tega imajo, zanj dejansko sploh ne vedo, ampak tega odkrijejo popolnoma naključno. Vsekakor pa tu tudi dobro vedeti, da čisto vsaka bolečina v peti le ni povezana s tem trnom, saj pri kar 45% ljudi, ki so se vsaj enkrat soočali z bolečino, trn v peti ni prisoten, ampak to bile te bolečine v peti povzročene iz popolnoma drugačnega razloga. Vsekakor sam trn v peti ne povzroča bolečine. Sama bolečina je odvisna od njegove oblike, velikosti in pa tudi lokacije, ta pa je posledica pritiska na živce ali pa celo vnetja okolnega tkiva. Če seto okužbo okolnega tkiva odpravi, potem je lahko ta izboljšan tudi trajno v kar 97% vseh primerov, kljub temu da sam trn v peti ostane.

Bolečina ki jo ta povzroča je zelo ostra in zbadajoča, mnogi to primerjajo tudi s hojo po konici ostrega noža, ki se včasih spremeni v topo. Ta bolečina je največkrat hujša zjutraj ali pa po malo daljšem počitku, torej ko nismo ravno na nogah, saj se nam ta huda bolečina tako poleže, tistih nekaj prvih korakov po počitku ali pa zjutraj, pa je vedno najhujši, torej najbolj bolečin, seveda pa se bolečina sčasoma tudi poleže, ampak ne dokončno,saj topa bolečina vztraja čisto ves čas, torej na ta ne zapusti.