Kako uporabiti merilec krvnega tlaka?

merilec krvnega tlaka

Zdravje eden od pogojev za čim bolj udobno življenje. Nekako si vsak kdo želi, da njegovo življenje poteka brez hujših zdravstvenih težav in zapletov. Merilec krvnega tlaka nam lahko vsakodnevno izmeri naše počutje in pove v kakšnem psihofizičnem stanju smo v danem trenutku. Zaradi vse pogostejše oblike povečanega stresa včasih pozabimo sami nase. V takih primerih natrpanega delovnika je dobro, da se prepričamo kako naše telo v notranjosti poganja naš glavni motor, ki mu pravimo srce. Kako izmeriti krvni tlak je verjetno že vsak kdo kdaj videl. Z merilcem krvnega tlaka se prvič srečamo že v zgodnjih letih oziroma kaj kmalu po rojstvu. Merilec krvnega tlaka je eden do glavnih pripomočkov v zdravstvu, kjer ob vsakem sistematskem pregledu zdravnik ali medicinska sestra opravita meritev našega krvnega tlaka. Z opravljeno meritvijo pridobijo podatek o utripu našega srca ter našemu srčnemu pritisku.

Meritev se izvaja z aparatom kjer glavni trak namestimo na srčno stran roke nad komolcem. Merilec krvnega tlaka pred uporabo nastavimo po pripravljenih in priloženih navodilih. Merilci, ki so namenjeni domači uporabi le to zahtevajo. Po opravljenih nastavitvah je dovolj da merilec pravilno namestimo in zaženemo. Postopek traja par sekund in odčitek je zapisan na ekranu. V primeru da meritve izvajamo vsakodnevno je rezultate dobro zapisovati in po potrebi dopisati zakaj je bil na določen dan pritisk ali utrip višji.

Merilec krvnega tlaka po uporabi ugasnemo in pospravimo v zato pripravljeno embalažo. Merilec krvnega tlaka, ki ga uporabljajo v zdravstvu so lahko bodisi ročni oziroma analogni ali pa uporabljajo digitalne merilnike za izpisovanje podatkov. Meritev je pri obeh enaka, le da pri analognih meritvah zdravnik istočasno večkrat posluša še delovanje našega srca z testoskopom. Teskoskop pokaže morebitna odstopanja pri bitju našega srca, hkrati pa zdravnik lahko odkrije nepravilnosti kot so šum na srcu ali aritmija oziroma preskakovanje srčnega utripa. Zdravje vzemite resno in poskrbite zanj.