Peleti so za kurjavo boljša odločitev kakor kurilno olje

Na voljo imamo veliko različnih načinov kurjave. Najbolj znana so drva in kurilno olje, vendar peleti so se v zadnjih letih prav tako potrojili v uporabi in postali nadomestek vseh načinov. Ko se nekdo navadi peletov ne gre nikoli dol, saj so zelo dobra odločitev in ob enem zelo cenovno ugodna. Če želite si lahko na spletni strani Peleti ceneje ogledate kakšna je primerjava cen peletov glede na ponudnika in glede na lokacijo v Sloveniji. Na strani imate lepo prikazan razpis podatkov, zato je iskanje določenega ponudnika enostavno.

peleti

Torej peleti so postali zelo popularna izbira, saj temeljijo na energetski samooskrbi, kateri je ključen element ekonomske politike. Narejeni so iz odpadnega materiala, oziroma lesa, ki nastane pri obdelavi, razrezu in brušenju lesa. Včasih je bil ta material le za na odpad, oziroma ga je večina kar pustila v naravi in tako naprej, sedaj pa je ta “odpad” postal zelo iskan, saj je predelan v pelete, ki so idealen način kurjave. Najpogostejši vrsti lesa, ki sta uporabljeni za njihovo izdelavo sta smreka in jelka. Pa tudi bukovine so dosti iskane. Če bodo vaši peleti vsebovali lubje bodo malce slabše kvalitete in boste imeli probleme pri izgorevanju.

Da bodo peleti dali tudi vse od sebe in izgorevali tako kot je treba, mora biti zagotovljena dovolj velika vsebina vode in pepela v peči. Veliki so tam nekje do 4 centimetre, s premerom 6 milimetrov. Včasih se lahko v njihovo maso dodaja naravna veziva rastlinskega izvora, kot je na primer škrob iz žita in koruze. Torej če še niste jih poskusite, mogoče pa boste cele drvarnice drv rajši zamenjali z peleti, saj so tudi bolj praktični za shranjevanje. Veliko jih misli, da so peleti slabšo od drv, vendar kot smo že rekli, so ob pravilni nastavitvi peči v bistvu še boljši kakor pa drva in kurilno olje, je pa res, da je vse odvisno od posameznika.