Olivno olje

olivno olje

Danes se v vsaki kuhinji uporablja olje za pripravo jedi. Seveda olja so različna, zato vsak ima drugačno olje doma, saj ne moremo vsi uporabljat isto vrsto. Nekako še vedno je najbolj v uporabi sončnično, ampak vemo, da to olje ni najbolj zdravo. Kateri so si ogromno o olju prebrali in raziskali, so začeli uporabljat olivno olje za prehrano. Z olivnim oljem lahko pripravimo vse jedi, ki si jih zaželimo, tudi sladice in podobne stvari.

olivno olje

Oljčna drevesa pri nam lahko najdemo samo na primorskem, saj je tam ugodna klima za preživetje tega drevesa. Mogoče ste že opazili, ko ste se potikali na morju, kako imajo velike nasade oljčnih dreves. Pravijo da so oljčna drevesa najstarejša gojena rastlina, saj so jih vzgajali že 7000 let pred našim štetjem. Zgodovina pravi, da izvira olivno olje iz Kavkaza in se je počasi začelo naseljevati povsod. Tudi pri nas se že dolga stoletja uporablja in to v vedno večjih nasadih. Ves sadež, to so olive se pobirajo v pozni jeseni ročno, mislim da ste že kje opazili kako je to delo cenjeno in vredno vsakega truda.

Olivno olje je zelo mastno, saj vsebuje kar 98% maščob, je pa tudi najbolj zdravo za uporabo. Za v kuhinjo se uporablja deviško in ekstra deviško oljčno olje. Še obstaja lampante, ki pa se uporablja v kozmetične namene. Če res hočemo imet kvalitetno olivno olje, dobro poglejte katero je res kvalitetno. Najboljše je hladno stiskano olje, ki je res nekako najbolj zdravo. Če hočemo živet zdravo začnite uporabljat olivno olje v svoji prehrani. Kupujte res domače olje, ki vam nudi vse sestavine in ni nekih dodatkov ali primesi. Malo si preberite katero je najbolj cenjeno olje v Sloveniji, da boste vedeli katero kupit. Saj danes lahko najdete že povsod v trgovinah olivno olje, tudi če pogledate cene so zelo različne. Raje dajte malo več za olje, ker tisto je pravo olje in zdravo.