Ortodont

ortodont

Danes se vedno več mladih ukvarja z težavo v ustni votlini, to so krivi zobje. Ampak za te težave se ne rabimo sekirat, saj vas bo zobozdravnica pravi čas napotila do ortodonta, kjer se bo odločil za nadaljnjo zdravljenje. Ortodont je strokovnjak, ki se ukvarja z krivimi zobmi ter nepravilnimi ugrizi.

ortodont

Tudi krivi zobje so lahko včasih pri komu krivi, da se človek ne smeje, da skriva svoj lep nasmeh. Odrasli mislijo, da te nadloge ne morejo več popraviti, ampak se motijo. Tudi mi si lahko popravimo krive zobe, ampak mi si pač moramo vse plačat sami, edina težava je plačilo. Kar je pri naših otrocih vse zastonj. Že sam zobozdravnik bo opazil spremembe in še pavi čas otroka napotil do ortodonta. Ortodont bo pregledal ustno votlino vašega otroka, če bo treba vas napotil na slikanje zobovja. Po sami sliki bo ocenil ortodont kako naprej. Največkrat se odloči za stalni aparat, za nekatere pa snemljiv aparat.

Ortodont začne z zdravljenjem takrat, ko otrok oziroma najstnik zamenja večinoma zobe. Ker potrebno je ravnati stalne zobe, ne pa mlečne, mlečni bodo vsi odpadli. Za nekatere težave se odloči ortodont že prej, ko imajo drugačne težave, ampak strokovnjak bo že ocenil kdaj mora začeti zdravljenje. Ko dobi vaš otrok aparat, mora upoštevat vsa navodila, ki jih dobi. Najpomembnejša je ustna higiena, ki pa takrat postane še bolj pomembna. Posebej če dobi vaš otrok stalni aparat, ki je pritrjen z žicami na zobe, mora zelo pazit kako bo čistil zobe pod žičko. Od začetka se bo težko navadit na govorjenje, hranjenje in seveda čistočo. Ampak naši otroci to vse zmorejo in se na vse privadijo. Hodit mora tudi na redne preglede ter upoštevat vsa navodila, ki jih dobite. Tudi ko dobijo snemljiv aparat, morate vi in otrok dobro upoštevat navodila in se jih držati, če hočete da se zobovje poravna.